måndag, april 21, 2008

”Hiiiiiiiiiit med håven!”

Natten till i dag blåste det så in i norden. Båten krängde mycket även i en skyddad hamn. Håkan gick upp och fick spänt de vant och fall som slog mot masten. Summan blev en mycket upphackad sömn.

I morse gick Tilda, David, Håkan och Ulrika iväg till Monaco Marine (Jacob sov – börjar bli tonåring). Håkan var jättetacksam att hans fru kunde franska och kunde förklara att vi hade problem med att få motorn att varva upp (vilket inte är så himla lätt att förklara, fruns tillägg…). Motorn varar bara upp till ca 1200 varv men den borde kunna göra 3500 varv. Den var helt enkelt ganska slö just nu! Vi skall egentligen kunna marscha i 7-8 knop, men kommer bara upp i 4 – inte så bra! Chefen på Paturle har nu klämt ur en av sina ”stackars arbetare” att han satt ihop propellern fel och även insett att motorn inte verkat funka som den skulle. Han hade dock inte vågat säga något – inte så smart tänkt!! Nu kommer det kosta dem något mer när de nu måste lyfta här i Beaulieu!!! I morgon kl 11 är det dags att lyfta Gica – spännande! Efter hon är lyft har vi lite planer på att ta bussen till Monaco, skall bara ta 30 minuter.

Idag har vi tvättat kläder, handlat mat och även handlat en svindyr designad potatisskalare (den verkade faktiskt mkt bättre än de andra…)

David lyckades nästan välta en gammal fransk gubbe i affären, när han bråkade med brorsan. Då fick han vänta utanför.

Vi har återigen spelat boule, på stranden denna gång. Tilda var jätteduktig och tog förluster (även om de inte var så många) kanon – framsteg! Eller så var hon chockad för det som hänt tidigare, se nedan.

”Hämta håven”, skrek David. Jacob kläckte ur sig efter ett antal sekunder att Tilda ramlat i vattnet. Hon hade flytväst på sig, som tur var. Tilda var rejält chockad och mamma gick in och duschade henne varmt! Även om det är grymt, så är det en bra läxa. Att trilla i är det bästa sättet att lära sig hur viktigt det är att ha flytväst på sig. Nu blir det nog inget mer tjat om att ha på sig flytvästen.

I kväll har vi ätit en god kyckling i ugn med mycket vitlök på. Vi märker att vi anammar mattiderna här nere. Idag var middagen klar kl 21!

Det blåser som sjutton nu – vi kan på långt håll se de höga vågorna. I morgon skall det blåsa Beaufort 9 – halv storm – utanför Korsika. Kanske inte läge att gå ännu… Vi är nu officiellt inblåsta – bara att erkänna, men man kan ju bli inblåst på värre ställen än den franska Rivieran.

Inga kommentarer: