onsdag, juni 11, 2008

Valar, sköldpaddor och Gibraltar

Vi har i två månader läst & hört på väderprognosen att det har varit kulingvarning i Alboran (vilket är vattenområdet mellan Afrika & spanska sydkusten). Även när Ulrika var här med jobbet i början av april blåste det och gick höga vågor. Vi har ärligt talat oroat oss en del för hur det skulle bli att ta sig ut ur Medelhavet! Nu låg vattnet nästan spelblankt. Vi kunde verkligen njuta av havet och solen framme på fördäck. Det gick till och med att fixa och trixa lite inne och ute i båten under gång!



Helt plötsligt låg det något och flöt i vattenytan - vad är det där för knepigt? Det var en stor sköldpadda! Vi vände båten och spanade in lite mer noggrant! Vi såg faktiskt två till på vägen mot Gibraltar. Det var en ny kul upplevelse!

Eftersom det knappt var någon vind så gick vi för motor (och storsegel) vilket i kombination med riktigt bra segling dagen före att vi anlände till Gibraltar redan vi 23. Vi ringde och kollade om det gick att gå in i marinan så sent och det gjorde det i Marina Bay så den tog vi.

När vi närmade oss Gibraltar och hade de afrikanska bergen på babord sida så dök det upp en hel flock delfiner som tog sig en tur runt båten. Efter denna trevliga upplevelse började vi närma oss en del fraktfartyg, tankfartyg, vrakröjningsfartyg och annat spännande. Vi sicksackade runt dessa fula båtar och navigerade oss fram i mörkret med hjälp av GPS, sjökort och sist, men inte minst allt ljus som strömmade från Gibraltar.

Inne i hamnen kändes det som fullt kaos –stora tankfartyg, små fiskebåtar som låg för ankare, fritidsbåtar som kom och gick. Ulrika kryssade fram helt orädd bland alla synlig och osynliga hinder.

När vi närmade oss marinan började det plötsligt att blinka och då mindes vi att man inte fick närma sig marinan just då pga av att flygplatsen är närmsta granne och när det blinkar så är det ett plan som landar eller startar. Oups! Vi bromsade in och då hörde vi dånet. Flygplatsen stör faktiskt inte mycket alls eftersom de inte flyger före 08.30 och inte efter 22.30. Sedan är inte frekvensen speciellt hög heller.

Inga kommentarer: