tisdag, juni 17, 2008

Hoppsan vilka vågor!

Vi lämnade hamn vid 13-tiden, efter att ha bunkrat, tankat och städat på förmiddagen. Tog sikte på Cascais och en nattsegling. Fick motvind från början så vi fick gå för motor. Nu hade vi i alla fall soppa så att det skulle räcka. Fram tills vi rundade Portugals sydudde var det en mycket behaglig resa. Sedan började vågorna bli större och större och även vinden tog i alldeles förfärligt. Tilda kräktes sju gånger, fast hon hade fått sjösjukepiller. Mellan kräkningarna var hon hur pigg som helst. Hon konstaterade att ”de små vågorna är inte så roliga för de åker man bara upp och ner i. De stora är mycket roligare, för dem kan man glida på”! Mamma kräktes också! Jacob och David var mest fascinerade av dessa enorma vågor. Vågorna och motvinden gjorde att vi ibland bara gick i 3 knop (normal marschfart ligger på 7 knop!). Den mest upphetsande episoden på denna resa var när det började dunka i skrovet, helt oförklarligt, tills vi insåg att ankaret i fören hade släppt. I 4-5 meters vågor fick Håkan gå fram i fören för att försöka säkra upp ankaret. Det gick jättebra, förutom en våg som slog över och dränkte ner honom totalt. Nu har vi lärt oss det också, ankaret måste säkras med linor och ankarvinschspärren, annars ramlar det av.

Jacob skriver:

Hej allihopa, jag har haft det jätte skönt! Hoppas att ni har haft detsamma. Vi har sett valar, sköldpaddor, apor och delfiner, såklart!

Jag har köpt fyra nya plektrum, ett nytt nitbälte och några modellflygplan! (att bygga under nattseglingar och när vi ligger i hamn.

Aporna på Gibraltar Rock hade precis fått ungar och de var hur söta som helst!!
Tyvärr fick vi inte några bra bilder på dem=(

Det är väldigt häftigt när man ser sköldpaddor på öppet hav, det ser ut som små öar som sticker upp lite här och där… Men när man kommer närmare så ser man fyra simfenor och ett huvud.
(och oftast simmar dem iväg efter ett tag, vilket öar inte brukar göra!)

Tänka sig, va! Om tre dagar är det midsommar! Då kommer min farbror och faster och hälsar på, med sill och potäter… Nä inte potatis, det kan man allt skaffa här!
Men med mini midsommarstång, kaviar och lite ”svänskt” knäckebröd!

I förrgår gick vi på halv svensk restaurang i Portugal!
Jag beställde gravad lax, pappa toast skagen och mamma sniglar, dock inte så svenskt=)
Något av det mysigaste som finns är att nattsegla… Ooom man inte sover.
Solen som går ner, solen som går upp och mycket, mycket mer!!!

Igår när vi skulle lägga till på väntebryggan (för att vänta på att få en plats i hamnen), så skulle mamma hoppa iland och landade lite fel… hon landade på en fender som satt fast i bryggan och halkade så att hon stukade foten och fick ett rejält sår på knäet.

Men nu ligger vi i Marina De Lagos, som ligger på Portugal sydkust, och idag ska vi gå till Cascais för att träffa Thomas och Susanne (min farbror och faster) som vi som sagt ska fira midsommar med.

Ja det var väl allt, antar jag.
Saknar er jätte mycket!

Inga kommentarer: