måndag, maj 12, 2008

Högtryck i hela Europa...

...förutom där vi är och dit vi ska (se bild nedan).

Först planerade vi att gå över till Menorca i går morse, men då var det väldigt oroligt runt Mallorca, med starka vindar över hela Balearerna , vilket gjorde att vi avvaktade till i morse. Området skulle ju röra sig åt nordost, dvs upp till spanska fastlandet.

I morse ställde vi klockan på 05.30 för att göra ett nytt försök. Håkan tog med sig den handburna VHF:en och gick iland för att höra på prognosen. Gryningen närmade sig och fiskebåtarna gick ut, en efter en. Stora vågor slog in över piren, men det är ju inte konstigt med tanke på att det blåst kraftigt i många dagar.

I Italien har de en mycket trevlig väderservice - på VHF:en kanal 68 skickar de ut en kontinuerlig prognos som uppdateras var 6 timma. Den är på både Italienska och Engelska. När Håkan satt på radion var uppläsaren mitt in i den Sardinska prognosen, vilken lät mycket bra - Ostliga vindar 4 Beaufort och "Sea - Moderate" - På svenska innebär detta ungefär; vind på 6-8 m/s och vågor på max 2,5 meter, ett utmärkt väder för att korsa Sardinska havet. För säkerhets skulle lyssnade Håkan igenom hela utsändningen (inkl den på Italienska...), vilket var tur. I början av utsändningen kom den längsta varningsmeddelandet vi hittills har hört här i Medelhavet. Det var "Thunderstorm warnings", med "severe gusts" över hela västra medelhavet och dessutom "Gale warnings" (Kulingvarning) längs hela den afrikanska kusten.

Kort och gott innebär detta vi beslutat oss för att njuta av Alghero en dag till och göra ett nytt försök i morgon bitti. Vi gick därför till hamnkontoret och köpte internet för ytterligare ett dygn, till det facila priset av €10. På vår favorithemsida för väderprognoser fick vi då upp denna tydliga bild av att vi inte befinner oss i Europas högtrycksområde.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Trist för er. Tur att ni ligger i en hyfsat trevlig hamn och inte uppe i ett öde Stintino! Här blåser det på rejält i dag men inte alls i er dimension. Jag har varit ute och sprungit precis och känner mig enormt stolt, för det satt hårt inne....kändes som någon stoppat en propp för den nedåtgående luften. Resultatet av det blir en viss blåsbälgseffekt som gör att omgivningen tror man kommer trilla ihop vilken sekund som helst! Skulle egentligen informera om att karaten kommer att flytta till Ekvallen till höst men var ju bara tvungen att berätta detta först! Klubben kommer dela en nyrenoverad dojo med Aikido-klubben och planen är expansion. Träningstiderna ligger kvar oförändrat om jag förstått det hela rätt. Kramis Tina

webcamera sa...

Hejsan på er där nere.
Provade igår att lämna en kommentar men misslyckades nog.
Jag heter Anders Ekbom och min tjej heter Rose-Marie. R-M jobbar ihop med Therese i Torslanda.
Therese och Dennis var här i Söndags och åt middag med oss och berättade att dom skulle ner och segla med er.
Ni kanske närmar er Menorca och Mahoon nu förhoppningsvis.
Det råkar vara så att Balearerna är mina hemmaseglings vatten sedan 10 år.
R-M har varit med mig dom senaste 5 åren. Hoppas att ni får en fin översegling och att ni får en trevlig tid i BALEARERNA.
Anders o Rose-Marie